Kristiansand Dyrepark og dyrevelferd

I Kristiansand er vi så heldige å ha Nordens største dyrepark i umiddelbar nærhet. For der bergensere og tromsøværinger gjerne må legge opp hele sommerferien for å få ta seg en titt på kaptein Sabeltann og apekatten Julius, så kan den jevne kristiansander, som har gått til innkjøp av årskort hos dyreparken, enkelt ta på seg komfortable treningsklær og legge gåturen til Kristiansand Dyrepark en onsdag ettermiddag.

Selvfølgelig er det en god del som har betenkeligheter med at dyr holdes i fangenskap, og derfor vegrer seg for å besøke dyreparker. I så fall kan man trøste seg med at mange europeiske dyreparker har dyrevelferd i fokus, og mange aktivt jobber for at bestanden av ulike dyrearter skal bestå, for å ikke si økes. Dette er en filosofi som også deles av Dyreparken i Kristiansand, og nevnte dyrepark samarbeider faktisk med en rekke internasjonale organisasjoner som jobber for å fremme dyrs velferd. Eksempel på organisasjoner som Dyreparken i Kristiansand samarbeider med er Verdens Naturfond (WWF), Regnskogfondet, WAZA og EAZA.

Dyreparken i Kristiansand har avlsprogram for en rekke dyrearter, som for eksempel orangutang, amurtiger, lavlandstapir, stråleskilpadde og løvetamarin for å nevne noen. Dessuten har Dyreparken inngått et samarbeid med Universitetet i Agder, statsforvalteren i Agder og Miljødirektoratet, med det formål å redde Damfrosken, som faktisk er Norges mest utrydningstruede dyreart.

Dyreparken jobber dessuten også aktivt for å undervise barn og voksne i få en økt forståelse av naturen, og hvordan vi bedre kan ta vare på dyrene som lever rundt oss. I den forbindelse har Dyreparken i Kristiansand laget en rekke TV-program som viser hvordan parken fungerer, i tillegg til at man inviterer skolebarn og elever til Dyreparken for undervisninger og nærkontakt med dyrene. Får barn et godt og nært forhold til dyr fra en ung alder, er sjansen større for at de også vil ta bedre vare på dem når de blir voksne.