Å ta hånd om en kattunge

Mange velger katt foran hund, fordi en katt er mer selvstendig. Men mange tar nok litt lett på det. For det er ikke sånn at det bare er å skaffe seg en katt og tenke at det bare er kos og mat. En katt trenger eieren sin. Den trenger masse omsorg og trygghet. Den trenger veterinæroppfølging og vaksiner/ormekurer. Den trenger stell.

Dessverre er det mange som ikke forstår omfanget av det å ha en katt. Og plutselig ser de at det var mer ansvar enn de trodde. Og så kommer ferien….

Hvert år hører vi om katter som har blitt forlatt når eierne drar på ferie. Vi hører også om katter som har blitt puttet i plastposer og druknet eller forlatt i grøftekanter. Dyrebeskyttelsen redder flere tusen katter hvert eneste år. Dette er hårreisende informasjon. Mange kattunger kan man få gratis, og dette er grunnen til at mange tar såpass lett på å svikte disse små dyrene. Hadde de betalt flere tusen kroner for kattungen, hadde de ikke tatt disse enkle løsningene.

I tillegg er det mange som ikke kastrerer kattene sine. Da er det ikke vanskelig å skjønne at det fort blir mange flere hjemløse katter. Og i et land som Norge, som er så kaldt om vinteren, er det ikke vanskelig å forstå at disse dyrene lider. En katt kan ikke kjøpe seg klær fra kidsbrandstore.no, og holde varmen på den måten.

Et annet problem er at man heller ikke tar seg bryet med å ID-merke katten sin. Det betyr at mange hjemløse katter egentlig har et hjem, men at man ikke har noen spor å gå etter for å finne eieren. En liten mikrochip i kattens nakke er alt som skal til. Da kan denne leses av, og katten kan komme trygt hjem igjen.

Hos Dyrebeskyttelsen kan man adoptere en hjemløs katt. De vil da være ferdig kastrerte og chippet når nye eiere henter dem.

Hvordan kan vi så få bukt med dette problemet? Det er ikke enkelt. For folk vil jo ikke betale mange tusen for en helt vanlig huskatt. Og det er jo gjerne disse som lider en grusom skjebne. Men det burde iallfall være forbudt å gi bort katter. I tillegg burde folk kastrere kattene sine. Dette er ikke så kostbart, og da slipper man uønskede kattunger. Og man slipper at en eventuell hjemløs hunnkatt blir gravid, og vi får enda flere hjemløse katter.

I tillegg burde det være et krav at alle katter ID-merkes. Dette er allerede et tema, så vi får bare håpe at det skjer snart.

Så vær så snill å tenke deg om før du går til anskaffelse av en katt. Det er et stort ansvar. Tenk over hva du vil gjøre med den når du skal reise på ferie. Har du noen som kan passe den? De kan ikke gå for lut og kaldt vann. Dette er individer med følelser. Men om du virkelig er klar for det, er vi helt sikre på at du ikke vil angre. For en katt er en helt spesiell venn å ha.