De 5 store dyrene

Hva tenker du på når du hører begrepet «de fem store»? De aller fleste vil tenke på de fem store afrikanske dyrene. Men visste du at vi også har fem store europeiske dyr? Afrikas fem store, er som kjent løven, elefanten, leoparden, neshornet og bøffelen. Les videre, så vil vi fortelle deg hvilke som er Europas fem store dyrearter.

Europas 5 store pattedyr
De fem store europeiske pattedyrene ble klassifisert så sent som i 2014. Etter en nøye utvelgelse basert på både atferd, utseende, sjeldenhet og hvilken følelse de skaper i oss mennesker, ble 15 dyr redusert til fem. Dette er Europas 5 store: ulven, gaupen, visent, brunbjørnen og jerven. Dersom du har fått møte noen av disse flotte dyrene, så vet du at vi ikke trenger å reise til Afrika for å møte majestetiske skaperverk.

Visent er en europeisk bison. Som alle bisoner, er også denne en drøvtygger. Den lever også i Norge, og du kan oppleve den selv på Dovre. Den skiller seg fra sine amerikanske slektinger, og den er det tyngste landdyret som lever naturlig i Europa. Bison bonasus kan bli hele tre meter lang og veie opptil ett tonn. Skulderhøyden kan bli nærmere to meter, og bare halen alene er nesten en hel meter lang. Bison bonasus er et imponerende dyr!nyati-safari-no-dyrebeskyttelsen-kristiansand-no

Kjente dyr i norsk flora
De andre fire dyrene er relativt vanlige og kjente i norsk natur. Dessverre er det et av dyrene som ofte dukker opp i media, og da i form av debatter om hvorvidt bestanden skal reduseres eller ikke. De resterende fire dyrene blant de 5 store er ulven, brunbjørnen, jerven og gaupen. Både gaupen og ulven er eksotiske dyr, og for mange tilreisende turister er disse «vanlige norske dyrene» en opplevelse utenom det vanlige. Det er like stort for en fra Sør-Amerika å få se en gaupe, som det er for en nordmann å få se en tiger. Klikk her for å se på dyrene – ser du hvor flotte de er? Det er lett å glemme vår vakre natur og artsmangfold.

Dyreliv i evige debatter
Det er for mange ulv, det er for lite ulv. Bjørnen kommer for nært boligområdet– nei, det er boligområdene som kommer for nær bjørnens territorium. Debattene har gått fram og tilbake i mange år, og vil dessverre fortsette å gjøre det i mange år til. Men en ting er sikkert, og det er at vi nordmenn er heldige som har alle Europas 5 store i vårt mangfold. Vi kan bare håpe og tro at det vil være slik også i framtidige generasjoner. Ikke vær likegyldig til hvordan fremtiden for disse villdyrene vil se ut. Engasjer deg i debattene, og framsnakk dyrenes velferd og dyrenes fremtid. Vi har ikke råd til å utrydde flere dyrearter, så la oss heller finne andre metoder å bevare våre avlinger og saueflokker på. Vi er veldig heldige som kan vandre fritt blant Europas 5 store!