Tiltak for å forhindre hjemløse dyr

Hjemløse dyr er et stort problem mange steder, også her i Norge. Det er først og fremst i de store byene man merker dette problemet, men hjemløse dyr kan finnes overalt.

 

I Norge er det flest katter som er hjemløse. Mange ønsker seg katt, og på grunn av manglende sterilisering er det lett å skaffe seg kattunger. Men mange tenker ikke over ansvaret de har for en katt. Plutselig skal de på ferie, og det er ingen som kan ta seg av katten. Noen velger et kattehotell, men andre velger å ganske enkelt forlate katten. Kanskje de setter ut mat til den på trappen, og forventer at den skal klare seg selv mens de er bortreist, eller kanskje de kjører den til et ukjent sted og slipper den av der. Katten kan dø når den overlates til seg selv, men den kan også bli forvillet. Forvillede katter får unger som også blir ville, og problemet er vanskelig å løse.

Puppy in box

 

Et tiltak som gjøres, er å fange ville katter og sterilisere dem. Kattene får fortsatt leve, men de får ingen unger. Mange steder blir det også satt ut mat til de ville kattene, slik at de i hvert fall får et litt lettere liv. Katteeiere oppfordres til å sterilisere kattene sine, men dette koster såpass mye at mange ikke tar seg råd til det. Kanskje det ville vært lurt å tilby gratis sterilisering av katter – da ville nok flere benyttet seg av tilbudet.

 

Opplysningsarbeid er også viktig for å forhindre hjemløse dyr. Dyreeiere må lære mer om pliktene sine, og aller helst bør folk vite dette før de skaffer seg et dyr. Dersom man har fått en forvillet katt i nabolaget sitt, kan man gjerne hjelpe katten med å mate den. Da kan katten også få mer tillit til mennesker, slik at det blir mulig å fange den og kastrere den. Dyreeierne må også opplyses om muligheten til å omplassere dyr. Det er greit at man ikke klarer å ta seg av dyret, men da bør man heller overlate dyret til andre, i stedet for å sette katten ut i skogen eller kaste det på dør.